Jika aku Perdana Menteri Malaysia..

aku jadi seperti oprah dan  tun.Dato seri dr.mahathir dan ikut pemikiran seperti mereka.

Apa yang pertama sekali aku akan buat bila aku jadi PM??

1-Tolong family dulu.Bagi mak abah rumah beso

2-Tubuhkan Persatuan Ahli Perniagaan Berjaya

fungsi persatuan ini ialah

-kumpul semua ahli perniagaan yang sudah berjaya dan kayo suruh mereka curahkan ilmu dan   bakti kepada belia muda dan rakyat yang berpendapatan rendah/miskin

-Kumpul dana dan tubuhkan Institut APB(Ahli Perniagaan Berjaya)

-semua orang boleh masuk IAPB termasuk baby sekali  dan belajar stretegi berniaga

-tujuanya sudah tentu untuk mengayakan lagi rakyat Malaysia even suri rumah yang duduk rumah jaga anak pun

boleh jalankan perniagaan.Pasni takde dah gaduh-gaduh suami isteri pasal money.

-IAPB CEO nya mestilah aku sebab aku yang tubuhkkan nya.Visi dan maklamat aku adalah tolong orang susah jadi sederhana kemudian kepada kayo.

3-Bil elektrik bagi rumah-rumah anak-anak yatim,sekolah-sekolah, adalah FREE.

4-Tukar Sekolah jadi tempat lebih menyeronokkan!

contohnyer

-Pelajar perempuan dan lelaki diasingkan(sekolah lain2)

-matapelajaran perniagaan,seni,bm,bi,bhs cina,muzik, semua wajib lulus

-jika gagal ulang balik kertas exam/belajar satu tahun lagi

-setiap kelas ada 10 orang murid sahaja! benefitnya cikgu senang kesan budak dyslexia,pemalas,pelajar dapat beri tumpuan lebih

-setiap kelas tidak ada meja dan kerusi kecuali dewan peperiksaan sahaja,ia akan diganti dengan

tadaaa!

or..

supaya pelajar akan jadi lebih cheerful dan kreatif apabila duduk di atas kerusi cute nih.

Kedudukan belajar adalah bebas bulat ke,segi ke asalkan pelajar rasa selesa dan happening.

No more kerusi kayu.

-Setiap kelas wajib dihias dengan warna warni,funny,cute and clean.

-wajib ada tikar/permaidani parsi di dalam kelas no need wearing shoes.

-no more text book.But all student akan dapat laptop,notebook,dan pendrive megabar yang besor.

-setiap kerja sekolah pelajar cikgu dapat lihat dari laptop cikgu.

-buku teks akan diganti dengan laman web funny tapi bernas.Pelajaran berbentuk cartoon,visual diperbanyakkan,karya dato lat akan masuk dalam laman web sekolah.

-istilah tertinggal buku teks/latihan kat umah bagi nenek/mak ayah baca sudah tidak boleh diguna pakai lagi.

kerana semua sudah dipek di dalam laman web,internet pelajar dapat belajar di mana-mana sahaja.Lagipun laman web untuk pelajar sekolar direka dalam reka bentuk rekaan seperti budak darjah 1 atau tadika yang lebih fun,no stress,easy to understand.

-Cikgu akan mengunakan pendekatan seperti belajar mengunakan alat permainan,komik,muzik,lawak,belajar di luar kelas,lawatan ke tempat menarik,eksperimen,bercerita,berlakon,menyanyi,denda yang lucu dan bukannya denda yang menakutkan atau memalukan,denda yang membolehkan pelajar jadi bermotivasi semula dan menghormati sekolah dan guru-guru.  Suasana belajar begini dapat diterima dengan lebih cepat kerana ia bersifat santai,kelakar,dan happening.

-Tiap-tiap tahun disekolah wajib ada karnival ‘pasar sekolah’ dimana pelajar perlu jadi kreatif dan inovatif dengan menbuka gerai-gerai makanan,pakaian,buku,pertandingan,pertunjukkan,rumah hantu,cafe, dan memperolehi hasil dari jualan masing-masing.Kumpulan yang mendapat hasil paling tinggi akan mendapat pingat ‘cif PS of the year’ dan hamper,merit  untuk mengiktiraf hasil titik peluh mereka.

-Tiap-tiap tahun setiap sekolah di seluruh negeri akan menerima bajet RM500,00 untuk membaiki/menambah infrastruktur sekolah,mebuat lawatan untuk pelajar dan macam-macam lagi.

-Setiap sekolah wajib ada koperasi khas di mana para pelajar boleh memasarkan barangan yang mereka buat sendiri,untuk menambah pendapatan.

-Setiap sekolah kerajaan di Malaysia perlu memulakan hari dengan membaca al-quran dan solat dhuha sebelum memulakan sesi belajar.

-kelas start pukul 9.00 pagi,tetapi jam 8.00pagi  pelajar yang beragama islam perlu berada di surau untuk membaca al-quran dan solat dhuha berjemaah.Pelajar non-muslim mesti ada di dalam kelas belajar moral.

-Jadual belajar pula.Cuma empat/lima subjek sahaja satu hari.

– Setiap sekolah akan ada peruntukkan khas dari kerajaan untuk bina taman-taman sains,taman permainan di sekolah.

-Setiap sekolah perlu ada kebun sayur,kolam ikan,pokok buah-buahan untuk jimatkan bajet kantin.

-Makanan di sekolah perlu berkhasiat,more fruit,yogurt,roti,tom yam,minuman jus,

-kantin sekolah perlu dapat kelayakkan A-clean,sedap,murah dan berbaloi,

kantin yang dapat gread B akan ditendang keluar dan akan diganti dengan pakcik/makcik kantin yang baru.

-Guru besar dan kuasa majoriti pelajar boleh tendang mana-mana pengusaha kantin yang tidak bertanggungjawab dalam penyediaan makanan.

-Makanan free untuk pelajar miskin dan anak-anak yatim.

-klinik 1 malaysia perlu ada di sekolah.

5-make sure Anwar Ibrahim masuk lokap.Kerana menghina bangsa sendiri dan sultan malah cuba jatuhkan Malaysia.

6-Undang-undang jalanraya diperketatkan,pihak plus diberi taring.

7-Jakim juga ada kuasa untuk menangkap dan menikahkan orang yang ditangkap khalwat.Dan kuasa-kuasa untuk kuatkan lagi sijil halal,dan menutup kedai atau restoran haram yang guna logo halal.

8-Lagu negaraku,sultan,hak istimewa orang melayu,islam tidak boleh dipertikaikan.Pelaku yang menghina bendera malaysia dan perhimpunan haram akan dipenjara selama 5 tahun dan disebat 5 kali,otak akan dibersihkan dengan agama,moral,atitude.

9-Tindas-menindas antara satu sama lain adalah haram-hukuman masuk lokap setahun  7 bulan sebat 3 kali,otak akan dibesihkan dengan agama,didikan moral,hati hitam legam akan dibersihkan juga.

10-penjara akan dicanggihkan lagi,more ustaz/ustazah kat lokap untuk neutralkan semua penjahat.More kerja amal.

11-Lorong haji taib dan lorong-lorong yang sewaktu dengannya akan dibersihkan.

12-mak nyah,gay,lesbian,pondan,pelacur akan dihantar ke pusat CAHAYA IMAN

fungsi Institut Cahaya Iman

-tolong mereka yang mempunyai masalah seperti di atas untuk kembali ke pangkal jalan dengan cara lembut dan berhemah.Kerana golongan seperti ini perlu didik dengan baik dan bukan dengan cara kasar supaya kembali kepada jalan yang benar dan lurus.

-setiap antara mereka akan mendapat tempat perlindungan yang terbaik iaitu

bilik asrama 2 orang dalam satu bilik ataupun asrama.

-Bagi yang bekerluaga akan mendapat quarters free.

– setiap seorang akan dapat bantuan kewangan RM2000.00 tiap-tiap bulan dan bantuan lain seperti

perubatan dan didikan agama.

-Insitut Cahaya Iman dinaiktaraf menjadi Pusat cahaya Iman kerana dijangka akan lebih ramai yang akan kesana mendapatkan bantuan.

-Setiap daripada mereka akan dihantar ke pusat cahaya iman dan menerima kaunseling

dari pakar-pakar universiti.

-ceramah motivasi

-suasana pusat adalah di dalam taman bunga

-ceramah agama

-didikan agama

-belajar berniaga dan akan diberi lot percuma di kawasan pasar malam atau pusat2 tumpuan ramai,

ataupun berniaga dari rumah.

-akan diberi bantuan RM2000,00 hingga keadaan ekonomi mereka pulih.

-lebih ramain ustaz/ustazah,peserta imam muda dihantar ke ICI(insitut cahaya iman)

untuk membantu mereka.

6-para nelayan akan diberi free kelengkapan menangkap ikan seperti bot

-nelayan miskin akan diberi bantuan RM25000 a month until ekonomi mereka up semula.

-Lebih banyak sekolah-sekolah sains berjaya akan ditubuhkan

funsinya.

-cipta lebih banyak para pelajar yang terer dalam sains untuk dijadikan doktor,ahli perniagaaan dan para sainstis.

-diberi peluang untuk beri solution kepada kerajaan untuk memperbaik masalah alam sekitar dan canggihkan lagi malaysia dan sebagainya.

-mendidik,mengesan,dan mempertingkatkan lagi kebolehan saintis muda seawal umur 5 tahun.

-mencipta lebih ramai thomas edison,leornardo da vici,albert einstein,Abu Abdullah al-battani,Ali ibn rabban al-tabari,Yaqub ibn ishaq al-kindi,henry ford,alexander graham bell,richard branson,adik beradik wright, dan ibnu sina.

-diberi lab,studio,kilang, alat keperluan dan kebebasan untuk menguji,mecipta,mereka,mengubah eksperimen mereka.

-bahan-bahan kajian mereka yang berjaya akan diguna kerajaan untuk membaikpulih atau dipasarkan ke luar negara.

-saintis muda bertanggungjawab sepenuhnya terhadap rekaan sendiri.

-Saintis muda akan mendapat wang hasil dari ciptaan mereka dan akan dipasarkan di Malaysia dan seluruh negara.

-hal ini dapat meningkatkan lagi hasil pendapatan keluarga mereka dan kerajaan akan mendapat kebaikkan dari ciptaan saintis muda.

7-gaji tentera-RM56000,free rumah apartment tentera,percuma rawatan kesihatan di hospital tentera,wang bersara RM 40000,diberi latihan keusahawanan dan bantuan kewangan/pinjaman dalam perniagaan.

-gaji polis dan nurse-RM56000 dan sama macam di atas.

8-tanah-tanah pertanian ditambah,petani miskin diberi bantuan oleh kerajaan.

-rakyat yang berminat dengan pertanian akan diberi bantuan kewangan,benih,ilmu mengenai tanaman yang mereka gemari dan tanah pertanian,selain itu hasil produk mereka akan masuk ke pasaran dalam negeri hingga ke luar negara.

– Kerajaan akan membeli tanah-tanah pertanian di luar negara,hasilnya akan dibawa balik ke Malaysia,dan dijual di dalam negeri serta luar negara.

-Pasaraya megamall kerajaan Malaysia hanya menjual barang-barang dari hasil anak tempatan,seperti makanan,minuman,pakaian dan lain-lain.

-pasaraya Megamall Malaysia akan ada francais di dalam dan luar negara semua barang jualan di megamall malaysia adalah buatan tempatan.

-pasaraya megamall malaysia didesign oleh anak tempatan supaya tampak eklusif dan secanggih times squre.

-ruang dalaman serta taman-taman di dalam megamall perlu dibina supaya dalam mengamall akan kelihatan lebih menarik,ia harus setanding dengan bangunan-bangunan era baru.

-ia juga akan direka seperti taman tema disneyland tetapi lebih kepada budaya malaysia,hal ini kerana ia boleh menarik perhatian pengunjung,lokasi megamall malaysia adalah lokasi yang paling stratergik.

9-Hutan-hutan di Malaysia akan dijaga dengan rapi-pembalak haram,pencuri pasir dan seangkatan denganya akan dikenakan hukuman penjara 11 tahun 10 sebatan,denda RM50o,000 jika jumlah pokok haram ditebang sedikit,denda RM 10juta jika pokok haram ditebang lebih 100 batang  .Ini perlu bagi menjaga khazanah negara malaysia yang kian pupus dek arus pembangunan.

10-Bangunan-bangunan hantu dan rumah-rumah terbengkalai akan diuruskan oleh arkitek kerajaan hingga siap,

pemaju tidak bertanggungjawab akan bayar denda ikut jumlah rumah yang terbengkalai dan kos membinanya serta sebat 10 kali.

11-tanah-tanah terbiar akan diambil kerajaan jika tiada pewaris.Tanah-tanah kerajaan yang terbiar juga akan dimajukan oleh arkitek yang berpengalaman untuk dibina pusat-pusat,rumah anak yatim,tanah pertanian,pusat sains,sekolah,megamall malaysia,universiti,hospital,balai polis,taman,pusat sukan, dan lain-lain ikut kesesuain setempat.

12-stesen tv dilarang tayang drama tidak ada moral,munasabah,tidak kreatif,dan pelakon wanita islam WAJIB memakai tudung dan menutup aurat.

-Filem-filem tempatan yang berkualiti akan ditayangkan di dalam dan luar negara serta akan diberi bantuan kewangan oleh kerajaan.

-Band-band,penyanyi,pelakon wanita dan lelaki islam dan bukan islam perlu mematuhi ateka pemakaian,lagu-lagu atau gaya band yang boleh memesongkan akan akidah akan diharamkan.

-drama/filem mestilah ada moral,tiada seksualiti ditayangkan,tidak support mana-mana gay/lesbian/mak nyah dan sebagainya.

-drama/filem/lagu yang dikeluarkan mestilah kreatif,berkualiti,bukan besifat kotor dan gelap,dan seksualiti yang ada didalamanya akan diharam.Pelakon tidak berkahwin diharamkan berpengang/berpeluk melainkan mereka sama2  suami isteri yang berlakon.

-iklan,atau apa-apa sahaja media yang berbentuk lucah,perkauman,penderaan atau keganasan berlebihan akan diharamkan.

-kumpulan nasyid,rancangan berbentuk islamik atau ilmu,pengajaran,drama islamik,radio islamik yang memerlukan dana akan diberi oleh kerajaan.

-pelajar-pelajar jurusan media akan diberi kerajaan stesen tv,studio dan dana untuk menghasilkan karya yang berkualiti dan setanding karya luar negara.

-saluran tv kerajaan akan ditambah dan membolehkan pelajar jurusan media menghasilkan karya bermutu di tv dan juga radio.TV berkenaan adalh Tv5,Tv6,ITV(islam television),DKK(dunia kanak-kanak)-rancangan ilmuan dan hiburan untuk kanak-kanak, WN(World Nashid)-lagu-lagu nasyid/islamik dalam dan luar negara,SPR(SALURAN P.RAMLIE)-lagu2 lama,filem2,IS (ilmu islam)-solat,halal dan haram dan hal ehwal agama islam,ISC (islam sains channel)-saluran untuk rancangan saintis muda malaysia,dokumentari,pertandingan sains dan reka cipta,permainan sukan,pertandingan kuiz antara sekolah dan antarabangsa,pertandingan bahasa melayu,cina,english dan tamil,pertandingan robot,chef muda,matematik,sejarah,sains,perniagaan,mj3 dan lain-lain.

-Setiap negeri akan ada 1 saluran tv untuk negeri mereka.Tujuanya

untuk perkenalkan budaya masing-masing,sejarah,bahasa dialek,alat permainan tradisisonal masing-masing,sukan,makanan,tempat-tempat menarik,tokoh-tokoh,sekolah,pertandingan,perlancongan,kemajuan dalam negeri,perniagaan,kecantikkan,kekuatan negeri,sultan dan lain-lain

antara saluran tvnya adalah

kelantan sokmo-KS

kedah tv-KTV

selangor tv-STV

Pahang Darul Makmur-PDM

perak-Perak

perlis TV-PTV

sabah-sabah

sarawak-sarawak

terrenganu-penyu

johor-JB

melaka-melaka

Pulau pinang-Pining

-supaya budaya dan keunikkan setiap negeri dapat ditonton di media dan diketahui umum,maka ia tidak akan pupus dek zaman.Barulah dikir barat,wau,budu,tempe,pasar siti khadijah,kuda kepang,a famosa,hang tuah,mahsuri,tarian tradisional,silat,keris,tepak sireh,zapin,gabus,gasing,nasi lemak,bahasa dialek popular di seluruh dunia.Sektor perlancongan juga akan  meningkat orang kampung juga akan dapat pendapatan,anak muda akan tinggal di kampung dan usahakan perlancongan dan makanan tradisional.

13-Sampah sarap organik akan diproses menjadi ’emas hitam’ iaitu tanah abu yang sesuai untuk tanaman.Gunakan khimat si cacing.Selain itu ia boleh elakkan global warming.

14-Menambah sekolah-sekolah agama,insitut agama,universiti islam dan lahirkan lebih ramai ilmuan islam muda

untuk menjadi pensyarah,saintis,guru,pendakwah islam,ustaz dan ustazah.

-untuk tolong memperbaiki aklak dan moral belia muda yang terjebak dengan dadah,zina,mafia dan samseng jalanan.

15-mencanggihkan dan licinkan lagi pentadbiran jabatan agama islam malaysia yang kini dilihat sebagai jabatan yang lembap lemah .

16-Dana khas perubatan free untuk orang-orang miskin,anak-anak yatim dan orang tua yang terbiar.

17-ikan perhiasan,burung walet,makanan tradisi,pakaian tradisional,minyak kelapa sawit,buah kelapa,getah,buah-buahan tempatan,tempe dan lain-lain akan jadi eksport utama negara kita ke negara luar.For more money 2 our country.

teringat lagu lama pula..lagu yang damai

 

 

 

Comments
One Response to “Jika aku Perdana Menteri Malaysia..”
  1. Lim Siu Eng says:

    I suka dengan idea u…fantastik🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: